πινιατα

Πινιάτα: από την Κίνα και το Μεξικό η νέα μόδα στα παιδικά πάρτυ

Όλοι θα έχουμε δει σε κάποια αμερικάνικη ταινία ή σε κάποιο παιδικό πάρτυ εδώ στη χώρα μας ένα μεγάλο μπαλόνι, όπως μας φαίνεται αρχικά, το οποίο τα παιδιά προσπαθούν να σπάσουν και όταν το καταφέρνουν, από αυτό σκορπίζονται καραμέλες, σοκολατάκια και παιχνίδια. Αυτό το μπαλόνι, λοιπόν, λέγεται πινιάτα και είναι η νέα μόδα στα παιδικά πάρτυ. Είναι φτιαγμένο από πεπιεσμένο χαρτί σε διάφορα σχέδια και κρεμιέται από κάποιο σταθερό σημείο, όπου τα παιδιά το χτυπούν με ένα ρόπαλο με κλειστά ή ανοιχτά μάτια. Η πινιάτα είναι παραγεμισμένη με διάφορες λιχουδιές και δωράκια, οπότε όταν σπάσει ξεχύνονται από τον ουρανό όλα αυτά και τα παιδιά, με γέλια και χαρές, τρέχουν να τα μαζέψουν.

pinata

Η πινιάτα, όμως, δεν ξεκίνησε ως ένα παιδικό παιχνίδι, αλλά τα παλαιότερα χρόνια είχε θρησκευτικό συμβολισμό. Λέγεται πως η πρώτη πινιάτα κατασκευάστηκε στην Κίνα, όπου οι Κινέζοι έφτιαχναν ομοιώματα αγελάδων από χρωματιστό χαρτί και τα παραγέμιζαν με σπόρους. Στη συνέχεια τα χτυπούσαν με ραβδιά ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και όταν αυτά έσπαγαν έκαιγαν το χαρτί τους και φύλαγαν τις στάχτες ως ένδειξη καλής τύχης για τη νέα χρονιά, αφού η αγελάδα θεωρείται ιερό ζώο στη θρησκεία τους.

pinata-game

Σύμφωνα με το θρύλο, ο Βενετός περιηγητής Μάρκο Πόλο έφερε το έθιμο από την Κίνα στην Ευρώπη και οι Ισπανοί της έδωσαν το όνομά της, αφού πινιάτα στα ισπανικά σημαίνει εύθραυστο δοχείο. Και οι Ισπανοί πάντως συνέδεσαν την πινιάτα με τη θρησκεία και καθιέρωσαν το σπάσιμό της την πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής. Οι Ισπανοί ιεραπόστολοι το 16ο αιώνα πήραν την πινιάτα μαζί τους στο Μεξικό, όπου με έκπληξη διαπίστωσαν ότι εκεί υπήρχε ένα παρόμοιο έθιμο.

pinata-collection

Παρόλη τη θολή και χωρίς πολλά στοιχεία ιστορία της, η πινιάτα έχει βρει τη θέση της στο σύγχρονο κόσμο στα παιδικά πάρτυ, αφού αποσυνδέθηκε πλήρως από το θρησκευτικό στοιχείο. Πλέον, είναι μια ιδιαίτερη στιγμή σε κάθε παιδικό πάρτυ και γεμίζει τα παιδιά με ενθουσιασμό. Μάλιστα, αν και στην Αμερική χρησιμοποιούνταν ευρέως εδώ και πολλά χρόνια, όπως άλλωστε βλέπουμε και στις ταινίες, στη χώρα μας έχει έρθει μόλις τα τελευταία χρόνια. Επειδή ακόμα δεν έχει διαδοθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μοιάζει συνηθισμένη, μπορεί να καταπλήξει μικρούς και μεγάλους και να απογειώσει ένα πάρτυ. Τα παιδιά φυσικά που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ πινιάτα θα εντυπωσιαστούν και είναι σίγουρο πως θα ζητούν και για το δικό τους πάρτυ μια πινιάτα. Τα καλά νέα είναι πως το κόστος της είναι αντιστρόφως ανάλογο με τη διασκέδαση που φέρνει, αφού οι τιμές για τις διάφορες πινιάτες που θα βρείτε στην αγορά ξεκινούν από μόλις 20€.

Σχολιάστε μέσω του Facebook