κυνηγι θυσαυρου

Το κυνήγι του θησαυρού

Όσο μαγικό και μυστήριο ακούγεται “Το κυνήγι του Θησαυρού”, άλλο τόσο ενδιαφέρον είναι και στην πράξη. Είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να κρατήσει απασχολημένα τα παιδιά για αρκετή ώρα, ενώ εκείνα σίγουρα θα ενθουσιαστούν συμμετέχοντας σε αυτό.

Όλοι έχουμε παίξει το συγκεκριμένο παιχνίδι, όταν ήμασταν παιδιά. Η διάρκεια της αναζήτησης μέχρι να ανακαλύψουμε το θησαυρό, αλλά και ο ίδιος ο θησαυρός στο τέλος, ήταν κάτι που μας έκανε να λατρεύουμε αυτό το παιχνίδι. Είναι ουσιαστικά μια δραστηριότητα, που κρατάει το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο, ενώ παράλληλα εξασκεί την παρατηρητικότητα και τη σκέψη τους. Το να οργανώσετε “Το κυνήγι του Θησαυρού” είναι πολύ εύκολο.

kinigi-thisaurou-paidiko-party

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διαλέξετε το θέμα. Αν το πάρτι σας χαρακτηρίζει κάποιο θέμα, τότε αυτό μπορεί να ακολουθήσει και για το παιχνίδι. Το θέμα θα καθορίσει το αντικείμενο του θησαυρού και τα στοιχεία που θα οδηγήσουν σε αυτόν. Μπορεί να είναι “Πειρατές”, “Σαφάρι”, “Κοσμήματα”, “Αθλήματα”, κ.ά.

Οριοθετήστε το χώρο της αναζήτησης. Για τα μικρά παιδάκια ο χώρος αυτός πρέπει να είναι μικρότερος απ’ ότι για τα μεγαλύτερα, όπως και ο βαθμός δυσκολίας. Περιορίστε το εύρος αναζήτησης και φροντίστε να έχετε τον έλεγχο του χώρου, όσο μικρότερα είναι τα παιδιά. Αφήστε τα πιο μεγάλα να κινηθούν ελεύθερα και σε εξωτερικούς χώρους, τον κήπο, την αυλή, ενώ μπορείτε ακόμα και να οργανώσετε το παιχνίδι στο πάρκο κοντά στο σπίτι σας.

Προμηθευτείτε τα αντικείμενα του θησαυρού. Εφόσον έχετε αποφασίσει το θέμα, προχωρήστε στην αγορά του θησαυρού. Καθορίστε ένα μεγάλο βραβείο για το νικητή, αλλά και μικρά δωράκια για όσους συμμετείχαν στην αναζήτηση, για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος. Για μικρότερο κόστος, μπορείτε να κατασκευάσετε εσείς οι ίδιοι ή να αναθέσετε στο παιδάκι σας να φτιάξει το θησαυρό και τα υπόλοιπα δωράκια.

Σκεφτείτε τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στο θησαυρό. Η ηλικία των παιδιών θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε πόσο απλά ή περίπλοκα θα είναι. Για τα μικρά παιδάκια τα στοιχεία μπορεί να συνοδεύονται από φωτογραφίες, ενώ για τα μεγαλύτερα μπορείτε να δημιουργήσετε γρίφους που θα τα οδηγούν κάθε φορά σε διαφορετικά σημεία, όλο και πιο κοντά στο θησαυρό. Αυτό που πρέπει να έχετε στο νου σας είναι, ότι κάθε στοιχείο πρέπει να οδηγεί στην τοποθεσία άλλου στοιχείου, μέχρι να φτάσουν εκεί που είναι κρυμμένος ο θησαυρός.

Φτιάξτε και τυπώστε χάρτες, που κατευθύνουν τα παιδιά στα στοιχεία, ώστε να οδηγηθούν τελικά στο θησαυρό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαρκαδόρους ή μικρά αυτοκόλλητα, που θα κάνουν το χάρτη ακόμα πιο… μυστήριο. Με τους χάρτες το παιχνίδι γίνεται περισσότερο ενδιαφέρον, τα παιδιά νιώθουν ότι πραγματικά βρίσκονται στην αναζήτηση ενός θησαυρού και γίνονται ένα με το ρόλο τους.

Ο Θησαυρός
Ο θησαυρός που θα επιλέξετε για το παιχνίδι μπορεί να είναι κάτι αντίστοιχο με το θέμα. Κάποιο παιχνιδάκι, ένα βιβλίο, ένα εισιτήριο θεάτρου για παιδική παράσταση ή για μια παιδική κινηματογραφική ταινία στο cinema, ένα εισιτήριο για επίσκεψη σε ζωολογικό κήπο ή κάποιο μουσείο, αξεσουάρ, σχολικά είδη, ακόμα και γλυκές λιχουδιές, καραμέλες, ζαχαρωτά και σοκολάτες, συσκευασμένα σε υπέροχα πουγκιά.

Μικρά tips για το παιχνίδι

  • Αν τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο παιχνίδι είναι πολλά, μπορείτε να δημιουργήσετε μικρές ομαδούλες αναζήτησης.
  • Πριν από το πάρτι, ελέγξτε και απομακρύνετε αντικείμενα, που είναι επικίνδυνα ή θα εμποδίζουν την αναζήτηση των παιδιών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
  • Δώστε τους να φορέσουν αξεσουάρ που παραπέμπουν στο θέμα του πάρτι, όπως π.χ. τιάρες, δαχτυλιδάκια και κολιέ για το θέμα “Κοσμήματα”, πειρατικά καπέλα για το θέμα “Πειρατές”, θερμός, καπέλα και ζωγραφισμένα πρόσωπα (πάντα με χρώματα φιλικά προς το δέρμα των παιδιών) για το θέμα “Σαφάρι”, αθλητικό εξοπλισμό για το θέμα “Αθλήματα”, κ.λπ.
  • Την ημέρα του πάρτι και πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, ενημερώστε τα παιδιά για τον αριθμό των στοιχείων, αν θέλετε να κάνετε λίγο πιο εύκολη τη διαδικασία για εκείνα.
  • Ακολουθήστε πρώτα εσείς το χάρτη ενώ οργανώνετε το παιχνίδι, για να βεβαιωθείτε, ότι οι κατευθύνσεις που δίνετε είναι σωστές και ότι όλα τα στοιχεία είναι σωστά στη θέση τους. Θα είναι άδικο κάτι να κατευθύνει λάθος ή να μπερδέψει τα παιδιά.
  • Μια πολύ ωραία ιδέα για τα στοιχεία που οδηγούν στο θησαυρό είναι μεμονωμένα γράμματα, τα οποία, όταν βρεθούν όλα, σχηματίζουν τη λέξη – μέρος που βρίσκεται ο θησαυρός.

 

Δείτε κι άλλες ιδέες για παιδικά πάρτυ.

 

Πηγή: yeskid.gr

Σχολιάστε μέσω του Facebook